Dlaczego ocean jest słony?

2 listopada 2021

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego ocean jest słony? Czy zastanawiałeś się, dlaczego jeziora mogą nie być słone? Poniżej dowiesz się, co sprawia, że ocean jest słony i dlaczego inne zbiorniki wodne mają inny skład chemiczny.

Kluczowe wnioski: Dlaczego morze jest słone?

  • Oceany świata mają dość stabilne zasolenie wynoszące około 35 części na tysiąc. Głównymi solami są rozpuszczony chlorek sodu, siarczan magnezu, azotan potasu i wodorowęglan sodu. W wodzie są to kationy sodu, magnezu i potasu oraz aniony chlorkowe, siarczanowe, azotanowe i węglanowe.
  • Powodem, dla którego morze jest słone, jest to, że jest bardzo stare. Gazy z wulkanów rozpuszczały się w wodzie, czyniąc ją kwaśną. Kwasy rozpuszczały minerały z lawy, wytwarzając jony. Niedawno jony z erodowanych skał dostały się do oceanu, gdy rzeki spływały do morza.
  • Niektóre jeziora są bardzo słone (wysokie zasolenie), ale niektóre nie mają słonego smaku, ponieważ zawierają niewielkie ilości jonów sodu i chlorku (sól kuchenna). Inne są bardziej rozcieńczone po prostu dlatego, że woda odpływa w kierunku morza i jest zastępowana świeżą wodą deszczową lub innymi opadami.

Dlaczego morze jest słone

Oceany istnieją od bardzo dawna, więc niektóre z soli zostały dodane do wody w czasie, gdy gazy i lawa były wyrzucane z powodu wzmożonej aktywności wulkanicznej. Rozpuszczony w wodzie dwutlenek węgla z atmosfery tworzy słaby kwas węglowy, który rozpuszcza minerały. Kiedy te minerały się rozpuszczają, tworzą jony, które sprawiają, że woda jest słona. Podczas gdy woda wyparowuje z oceanu, sól pozostaje w nim. Ponadto, rzeki spływają do oceanów, przynosząc dodatkowe jony ze skał, które zostały wyerodowane przez wody deszczowe i strumienie.

Zasolenie oceanu, lub jego zasolenie, jest dość stabilne i wynosi około 35 części na tysiąc. Aby uzmysłowić sobie, ile to jest soli, szacuje się, że gdyby wyjąć całą sól z oceanu i rozsypać ją na lądzie, sól utworzyłaby warstwę o głębokości ponad 500 stóp (166 m). Można by pomyśleć, że z biegiem czasu ocean będzie stawał się coraz bardziej słony, ale częściowo powodem, dla którego tak się nie dzieje, jest fakt, że wiele jonów znajdujących się w oceanie jest pobieranych przez żyjące w nim organizmy. Innym czynnikiem może być powstawanie nowych minerałów.

Średnie roczne zasolenie powierzchni morza na podstawie Atlasu oceanu światowego z 2009 r. Zasolenie podano w praktycznych jednostkach zasolenia (PSU). Plumbago

Zasolenie jezior

Tak więc, jeziora otrzymują wodę ze strumieni i rzek. Jeziora są w kontakcie z ziemią. Dlaczego nie są słone? Cóż, niektóre są! Pomyśl o Wielkim Słonym Jeziorze i Morzu Martwym. Inne jeziora, takie jak Wielkie Jeziora, są wypełnione wodą, która zawiera wiele minerałów, ale nie ma słonego smaku. Dlaczego tak jest? Częściowo dlatego, że woda smakuje słono, jeśli zawiera jony sodu i jony chlorkowe. Jeśli minerały związane z jeziorem nie zawierają dużo sodu, woda nie będzie bardzo słona. Innym powodem, dla którego jeziora nie są słone jest fakt, że woda często opuszcza jeziora, aby kontynuować swoją podróż w kierunku morza. Zgodnie z artykułem w Science Daily, kropla wody i związane z nią jony pozostaną w jednym z Wielkich Jezior przez około 200 lat. Z drugiej strony, kropla wody wraz z solami może pozostać w oceanie przez 100-200 milionów lat.

Najbardziej rozcieńczonym jeziorem na świecie jest Lae Notasha, położone w pobliżu szczytu Kaskady Oregonu w Oregonie, w Stanach Zjednoczonych. Jego przewodność waha się od 1,3 do 1,6 uS cm-1, z wodorowęglanem jako dominującym anionem. Chociaż jezioro otacza las, wydaje się, że dział wodny nie ma znaczącego wpływu na skład jonowy wody. Ponieważ woda jest tak rozcieńczona, jezioro jest idealne do monitorowania zanieczyszczeń atmosferycznych.

Źródła

  • Anati, D. A. (1999). "Zasolenie hipersolnych solanek: koncepcje i błędne przekonania". Int. J. Salt Lake. Res. 8: 55-70. doi:10.1007/bf02442137
  • Eilers, J. M.; Sullivan, T. J.; Hurley, K. C. (1990). "Najbardziej rozcieńczone jezioro na świecie?". Hydrobiologia. 199: 1-6. doi:10.1007/BF00007827.
  • Millero, F. J. (1993). "Co to jest PSU?". Oceanography. 6 (3): 67.
  • Pawłowicz, R. (2013). "Kluczowe zmienne fizyczne w oceanie: Temperature, Salinity, and Density". Wiedza Edukacja Przyrodnicza. 4 (4): 13.
  • Pawłowicz, R.; Feistel, R. (2012). "Limnologiczne zastosowania Thermodynamic Equation of Seawater 2010 (TEOS-10)". Limnologia i Oceanografia: Methods. 10 (11): 853-867. doi:10.4319/lom.2012.10.853.
Zacytuj ten artykuł Format mla apa chicago Twój cytat Helmenstine, Anne Marie, Ph.D. "Why Is the Ocean Salty?" ThoughtCo, Aug. 28, 2020, thoughtco.com/why-is-the-ocean-salty-609421. Helmenstine, Anne Marie, Ph.D. (2020, 28 sierpnia). Why Is the Ocean Salty? Retrieved from https://www.thoughtco.com/why-is-the-ocean-salty-609421. Helmenstine, Anne Marie, Ph.D. "Why Is the Ocean Salty?" ThoughtCo. https://www.thoughtco.com/why-is-the-ocean-salty-609421 (accessed October 10, 2021). kopia cytatu

image

Wojciech Kowal

Redakcja lingua-projekt.pl